Bulls, bears and Bay Street: Test your knowledge of 2023’s business news

1. What sector led a rally in North American equity markets during the first half of 2023?

a. Technology 

b. Electricity

c. Financial institutions

d. Telecommunications

2. Halfway into the calendar year, which airline division(s) did WestJet say it planned to shut down?

a. Swoop

b. Sunwing Airways

c. Swoop and Aptitude

d. Swoop and Sunwing Airways

3. In July, which company submitted a trademark software for its brand’s signature colour, also acknowledged as Pantone 301?

a. Tangerine

b. Bell

c. Canadian Tire

d. Rogers

4. Which enterprise pleaded guilty in June to 4 counts of price tag-fixing on bread products below the Opposition Act, and was fined $50 million?

a. Weston Bakeries 

b. Loblaw

c. Canada Bread 

d. Maple Leaf Foodstuff

5. How numerous instances did the Financial institution of Canada increase interest premiums in 2023?

a. Two

b. 3

c. Four

d. 5

6. Which Canadian enterprise did NOT file for creditor security in 2023?

a. Bad Boy Home furnishings Warehouse Ltd.

b. Hudson’s Bay Co.

c. Metroland Media Team

d. Mastermind GP Inc.

7. Who was summoned to surface in advance of a parliamentary committee to solution for his remarks just after stating publicly, “We have a bit of a disproportionate emphasis on the extended-phrase energy changeover,” and “today we win” by focusing on oil?

a. Enbridge CEO Greg Ebel

b. Imperial Oil CEO Brad Corson

c. Suncor CEO Wealthy Kruger

d. Conservative chief Pierre Poilievre

8. Ex-Rogers CEO Joe Natale sued his previous employer this calendar year, alleging Rogers committed wrongful dismissal and breach of contract. In the lawsuit, he accused chairman Edward Rogers and his spouse Suzanne of selecting which actor from HBO’s “Succession” to create a “demeaning” movie about Natale?

a. Brian Cox

b. Jeremy Powerful

c. Kieran Culkin

d. Sarah Snook

9. How several residences did the Canada Mortgage and Housing Corp. say the place desires to build by 2030 to achieve some semblance of affordability?

a. 3.1 million

b. 3.5 million

c. 4.2 million

d. 4.8 million

10. RBC confronted protests from shareholders and stakeholders at its yearly common conference associated to its local climate guidelines and Indigenous consultations, despite web hosting the meeting far from its headquarters in Toronto. In what metropolis was the AGM?

a. Edmonton

b. Yellowknife

c. Halifax

d. Saskatoon

11. What airline continually ranked in close proximity to the bottom for on-time efficiency amongst North America’s 10 major carriers over the earlier six months?

a. Delta Air Traces

b. American Airlines

c. Air Canada

d. WestJet

12. Which Canadian cannabis organization obtained into the orchid expanding business in 2023?

a. Cover Progress Corp.

b. Tilray Inc.

c. Superior Tide Inc.

d. Aurora Hashish Inc.

13. When questioned by reporters about alterations their firm designed following facing problems in 2023, which Canadian business enterprise leader claimed, “Do you believe that every little thing you examine?”

a. Loblaw’s Galen Weston

b. CBC’s Catherine Tait

c. Indigo’s Heather Reisman

d. Air Canada’s Michael Rousseau

14. What was the approximate worth of cargo disrupted by the 13-working day B.C. port staff strike in July?

a. $500 million

b. $6 billion

c. $10 billion

d. $40 billion

15. Which enterprise was spun off and bought to Quebecor-owned Videotron as component of Rogers’ takeover of Shaw, which was finalized in April?

a. Liberty Mobile

b. Koodo Mobile

c. Fido

d. TekSavvy

16. It was a large 12 months for banks as many blockbuster bargains moved ahead, but which a person of them fell aside?

a. Royal Bank’s $13.5-billion takeover of HSBC

b. TD Bank’s US$13.4-billion takeover of Initially Horizon

c. BMO’s US$16.3-billion takeover of Lender of the West

d. National Bank’s acquisition of Silicon Valley Bank’s $1-billion financial loan portfolio in Canada

17. Teck Assets Ltd. declared a offer in November to provide its steelmaking coal small business. Which company is acquiring a bulk stake in the functions?

a. BHP Group Ltd. 

b. Glencore PLC

c. Anglo American PLC

d. JSW Steel Ltd.

18. Which enterprise did not sign the federal government’s voluntary AI code of perform?

a. BlackBerry Ltd.

b. Cohere Inc.

c. OpenText Corp.

d. Shopify Inc.

19. Inflation has been cooling given that it peaked at 8.1 per cent in June 2022. What was the yr-above-yr increase in the consumer price index in June this yr?

a. 2.8 per cent

b. 3.4 for every cent

c. 3.9 for every cent

d. 4.1 for each cent

20. What commodity was in quick provide in Western Canada in November due to a strike at a B.C. processing facility?

a. Metal

b. Soybeans

c. Sugar

d. Lumber

1. a 2. d 3. b 4. c 5. b 6. b 7. c 8. a 9. b 10. d 11. c 12. d 13. c 14. c 15. a 16. b 17. b 18. d 19. a 20. c

1. a A handful of large technological innovation shares led a slender rally in the very first 50 % of 2023, fuelled by hopes for the growth of synthetic intelligence.

2. d WestJet exposed in June it would shut down its spending budget subsidiary Swoop at the end of October. Eight times right after the announcement, it verified it would fold small-value provider Sunwing Airways — which it acquired in May possibly — into its mainline procedure within two yrs.

3. b Bell Canada applied to trademark the color utilized throughout its branding as “Bell Blue.” If permitted by the Canadian Mental Assets Workplace – a method that usually normally takes decades – the trademark would give the telecom and media huge unique rights for a decade to use the color throughout certain items and services it provides.

4. c Canada Bread was fined $50 million, the optimum cost-fixing wonderful at any time imposed by a Canadian court docket, according to the Opposition Bureau. The settlement was a milestone in the bureau’s ongoing investigation into an alleged bread price tag-fixing scheme in the food business. 

5. b The Financial institution of Canada raised prices by a quarter share position in just about every of January, June and July. The central bank’s vital fee has remained unchanged at 5 per cent because July.

6. b Undesirable Boy and Mastermind submitted for creditor safety in November, though Metroland submitted in September.

7. c Kruger made the controversial opinions on Suncor’s next-quarter earnings contact in August.

8. a In courtroom filings, Natale alleged Edward and Suzanne Rogers employed “Succession” actor Brian Cox to make the video clip about him and distribute it to their relatives users, friends and colleagues, ahead of it was sooner or later reported on by media. The movie bundled a concept congratulating Edward Rogers on his “real-lifetime Succession at Rogers Communications” and used an expletive to explain Natale’s departure. The allegations have not been proven in court docket.

9. b In September, CMHC maintained its 2022 projection that Canada wants about 3.5 million more housing models by 2030 to restore affordability.

10. d RBC claimed it periodically hosts its AGM in other cities.

11. c In the time period among June and November, Air Canada ranked in the bottom two spots just about every thirty day period for on-time effectiveness among the 10 premier airlines in North The us.

12. d Aurora is rising orchids beneath its subsidiary Bevo Agtech Inc., which grows flowers and vegetables.

13. c Reisman made the remarks in Oct, when reporters touring a new Indigo area in Toronto asked her about what modifications she might have designed internally after the organization saw the departure of a number of executives and board users, a person of whom alleged “mistreatment.” Indigo mentioned at the time it was self-assured in its business, funds and prolonged-time period method.

14. c The work motion by 7,400 dockworkers prompted shippers to reroute their goods to ports on the west coastline of the U.S.

15. a Flexibility Mobile, which was earlier owned by Shaw, was formally marketed to Videotron in April when Ottawa authorised the Rogers-Shaw merger. Rogers and Shaw experienced agreed in June 2022 to sell Independence for $2.85 billion in an endeavor to ease level of competition issues encompassing the takeover.

16. b TD called off the deal, citing “uncertainty as to when and if it would be able to get hold of regulatory approval.” It later disclosed that it was going through investigations, and expects fines, from U.S. regulators relevant to its anti-revenue laundering compliance plan.

17. b. Glencore has agreed to shell out US$6.9 billion for a 77-per-cent stake in Teck’s steelmaking coal company. Japanese firm Nippon Metal Corp. will get a 20 per cent stake and South Korean steelmaker Posco is receiving a 3 per cent stake.

18. d It was Shopify Inc. When the code was declared in September, CEO Lütke posted on X, “I won’t assistance it. We never want far more referees in Canada. We want a lot more builders.”

19. a The once-a-year inflation charge cooled to 2.8 per cent in June as the price of gasoline fell when compared with the identical month a yr before. The rate of price tag progress has fluctuated in the next 50 % of 2023, with the most latest knowledge demonstrating an annual charge of 3.1 for each cent in November.

20. c Employees at the Rogers Sugar processing facility in Vancouver began a multi-week strike on Sept. 28.

The Canadian Push

Bulls, bears and Bay Street: Interest rates, grocery prices and colourful CEOs were among the memorable business stories of 2023. Bay Street in Canada’s financial district is shown in Toronto on Wednesday, March 18, 2020. THE CANADIAN PRESS/Nathan Denette

–>